Tijdschrift over onderzoek longfibrose | BELUNG Magazine
Deze site maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren, door verder te gaan ga je hier mee akkoord Ok, ik snap het Meer informatie
Every breath counts
Scroll naar beneden en lees alles over ademhalen en Interstitiële Longziekten
Over deze editie

Over deze editie

Every breath counts

Elke ademhaling telt...

Dit geldt in het bijzonder voor mensen met interstitiële longaandoeningen (ILD, afgeleid van 'interstitial lung diseases'). Zij kunnen namelijk erg snel buiten adem raken.

Maar hoe komt het eigenlijk dat mensen buiten adem raken? En wat gebeurt er dan precies? Om u een beter beeld te geven, leggen we in deze editie van BELUNG Magazine uit hoe uw ademhaling precies werkt, hoe de ademhaling gemeten kan worden, en wat de uitslagen van zulke metingen kunnen zeggen over de aanwezigheid van ILD. Ook kunt u lezen hoe huisartsen ermee omgaan, en waarom het heel belangrijk is dat patiënten zo snel mogelijk worden doorverwezen naar een specialist of ILD-expertisecentrum om vast te stellen of ze echt ILD hebben.

Verder willen we u weer op de hoogte brengen van het laatste wetenschappelijke nieuws, onder andere over vroegtijdige diagnose, hoesten en de rol van bacteriën in onze longen.

Wat we het belangrijkst vinden, is dat we voor deze editie patiënten, mensen uit patiëntenverenigingen, en gespecialiseerde longartsen en verpleegkundigen konden spreken die allen in hun werk of privéleven met ILD te maken hebben. We zijn ze dankbaar dat we hun verhaal met u mogen delen.

Veel plezier met het lezen van BELUNG Magazine, en deel de artikelen gerust met anderen.

 

hanshofstee_ild_patient_belungmagazine.jpg

Breathing tells you a lot

Interview: IPF Patiënt Hans Hofstee

We moeten IPF zo veel mogelijk onder de aandacht brengen. Toen Hans Hofstee hoorde dat hij idiopathische pulmonale fibrose (IPF) had, besloot hij niet bij de pakken neer te zitten.

Lees het hele Interview
home-lungs-belungmagazine

Breathing tells you a lot

Weet u... Wat er precies gebeurt als u ademhaalt?

U doet het ongemerkt, normaal gesproken zo'n twaalf tot achttien keer per minuut: ademhalen. In rust ademt men elke minuut ongeveer vijf tot acht liter lucht in en uit.

Lees het hele Essay
professor_marjolein_drent_belungmagazine.jpg

Professor Marjolein Drent

With ILD you are not alone

Interview: Professor Marjolein Drent

Meer inzicht in beloop interstitiële longaandoeningen. Interstitiële of diffuse longaandoeningen (ILD) omvatten ruim driehonderd ziektebeelden. Het zijn de zeldzame postzegels onder de longaandoeningen.

Lees het hele Interview
home-scleroderma-belungmagazine

The face of scleroderma

Systemische sclerose is een zeldzame aandoening waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben.

Deze aandoening kan mensen niet alleen uiterlijk tekenen, maar ook leiden tot arbeidsongeschiktheid en voortijdig overlijden.

Lees het hele Synoptic
home-air-pollution-belungmagazine

Interesting facts on ILD

Luchtvervuiling en ILD: een andere kijk op lucht

Er is een vrij grote kans dat u tijdens het lezen van dit artikel ademhaalt. Zonder erbij stil te staan vult u uw longen steeds met lucht uit uw omgeving.

Lees het hele Essay
disclaimer
zinccode