- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

View other editions

Elke stap telt: het gunstige effect van stappentellers op de kwaliteit van leven van IPF-patiënten

Wist u dat Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, wandelen 'het beste medicijn' noemde? De moderne wetenschap onderschrijft deze uitspraak. Lichte inspanning blijkt namelijk heel goed te zijn voor de gezondheid. De Belangenvereniging Longfibrosepatiënten Nederland heeft het advies van Hippocrates ter harte genomen, en besloten om longfibrosepatiënten een duwtje in de goede richting te geven. Tijdens de Internationale Longfibroseweek zijn door de vereniging namelijk gratis stappentellers uitgedeeld.

pedometer-belungmagazine

De vereniging wilde mensen met longfibrose bewuster maken van hoeveel ze per dag stappen

Een stappenteller is een klein apparaatje dat het aantal gelopen stappen per dag bijhoudt. Met het uitdelen van de stappentellers wilde de vereniging mensen met longfibrose bewuster maken van hoeveel ze per dag stappen. Volgens de patiëntenvereniging kunnen we onze conditie verbeteren door minstens 2.000 extra stappen per dag te doen. Een goede manier om dit doel te bereiken is elke dag een stappenteller te dragen en elke avond te noteren hoeveel stappen u die dag gedaan hebt. Als u weet hoeveel stappen u normaal gesproken per dag doet, kunt u aan het eind van de week zien of het gelukt is om gemiddeld zo'n 2.000 stappen per dag extra te doen.

Een wandeling is niet alleen goed voor de conditie, maar kan ook goed zijn voor uw sociaal leven

De vereniging benadrukt wel dat u geduld moet hebben, omdat het nu eenmaal tijd nodig heeft om gestelde doelen te bereiken. Maakt u zich dus geen zorgen als het niet onmiddellijk lukt. “Een wandeling is niet alleen goed voor de conditie, maar kan ook goed zijn voor uw sociaal leven”, verduidelijkt Lida Naber van de patiëntenvereniging. “Stel bijvoorbeeld eens voor om met iemand uit de buurt te gaan wandelen. Tijdens het wandelen hebben jullie misschien wel heel interessante gesprekken!” Kortom: meer dan genoeg redenen om elke dag een wandeling te maken!


disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018