- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

View other editions

Hoesten bij IPF: een lastig symptoom

Hoesten: het is voor de meeste mensen niet meer dan een handige manier om hun keel vrij te maken, of een irritant verkoudheidssymptoom. Maar voor mensen met een longaandoening kan hoesten heel wat meer betekenen. Bij IPF-patiënten kan hoesten bijvoorbeeld leiden tot enorme verslechtering van hun kwaliteit van leven of duiden op een ernstiger vorm van de aandoening. Ondanks deze nare gevolgen is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van hoesten bij IPF en zijn er nog geen goede behandelingen.

cough-ipf-belungmagazine

Sommige patiënten hoesten ongeveer 2 keer per uur, maar er zijn er ook die wel 39 keer per uur moeten hoesten

Hoesten is een vaak voorkomend symptoom van diverse longaandoeningen. Daarom hebben mensen met IPF vaak al jaren klachten voordat de uiteindelijke diagnose wordt gesteld. Bij veel IPF-patiënten is hoesten hun allereerste symptoom, en hebben hoestprikkeldempende middelen geen effect. Ze omschrijven hun hoest als een droge hoest die erger wordt bij inspanning of praten. Sommige patiënten hoesten ongeveer 2 keer per uur, maar er zijn er ook die wel 39 keer per uur moeten hoesten! U kunt zich vast wel voorstellen dat de kwaliteit van leven hierdoor enorm afneemt. Mensen met zulke klachten geven vaak heel wat op in hun dagelijks leven om situaties te mijden waarin ze zich zouden generen voor hun gehoest.

Hoesten bij IPF zorgt niet alleen voor achteruitgang van de kwaliteit van leven, maar is ook een voorspeller van de mate van ernst en progressie van de aandoening. Mensen met IPF die geregeld moeten hoesten, hebben dus waarschijnlijk een ernstigere gradatie van IPF. De oorzaak van het hoesten bij mensen met IPF is helaas nog niet bekend. Hoesten is een complexe reflex, en bij IPF-patiënten zorgen de veranderingen in het longweefsel misschien na verloop van tijd voor een lagere hoestdrempel. Dit houdt in dat mensen met IPF eerder dan gezonde mensen zullen hoesten als hun longen geprikkeld worden door een irriterende stof. Ook in de behandeling van hoestklachten bij mensen met IPF valt nog veel winst te behalen. De meeste patiënten zullen de gangbare hoestprikkeldempende middelen al wel geprobeerd hebben, maar deze hebben vaak onvoldoende effect.

Mensen met IPF eerder dan gezonde mensen zullen hoesten als hun longen geprikkeld worden door een irriterende stof

We kunnen dus concluderen dat hoesten enorme negatieve gevolgen heeft voor het dagelijks leven van IPF-patiënten en dat er nog veel onderzoek nodig is, niet alleen naar hoe hoestklachten tot stand komen, maar ook, en misschien wel vooral, naar goed werkende behandelingen.

Bron:
Vigeland CL, Hughes AH, Horton MR. Etiology and treatment of cough in idiopathic pulmonary fibrosis. Respir Med 2017;123:98-104.

 

disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018