- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

View other editions

Bacteriën: een over het hoofd geziene factor bij interstitiële longaandoeningen?

Wist u dat uw longen vol bacteriën zitten? Ooit dachten we dat longen helemaal 'steriel' (bacterievrij) waren, maar inmiddels weten we dat bacteriën ook in onze luchtwegen aanwezig zijn. Volgens wetenschappers spelen ze misschien zelfs een rol bij het ontstaan van interstitiële longaandoeningen (ILD, afkorting voor 'interstitial lung disease'). Reden genoeg dus om deze wezentjes eens onder de loep te nemen en te bekijken wat we al over ze weten!

Bacteriën en wij leven in symbiose met elkaar: wij hebben de bacteriën nodig en zij ons

Wij mensen fungeren als gastheer voor verschillende micro-organismen, die vrijwel heel ons lichaam bevolken. Al deze micro-organismen samen worden de 'humane microbiota' genoemd. Ook onze longen worden bevolkt door micro-organismen. Deze longbewoners samen worden aangeduid als onze longmicrobiota of ons 'longmicrobioom'. Het is misschien een vies idee dat we zoveel bacteriën met ons meedragen, maar voor onze gezondheid zijn ze onmisbaar. Bacteriën en wij leven in symbiose met elkaar: wij hebben de bacteriën nodig en zij ons. Veel ziekten blijken echter samen te hangen met een verstoring van de omvang of samenstelling van het microbioom. Sinds kort is bekend dat dit bij ILD ook het geval is. Onderzoekers aan de Amerikaanse Universiteit van Michigan hebben namelijk ontdekt dat veel mensen met idiopathische pulmonale fibrose (IPF), de meest onderzochte vorm van ILD, een afwijkend microbioom hebben. 

bacteria-belungmagazine

De onderzoekers zagen dat als bepaalde bacteriën de overhand kregen in de longen, patiënten last konden krijgen van ziekteprogressie en/of een acute exacerbatie. Ook vonden ze een verband tussen een verhoogd aantal aanwezige bacteriën en ILD. Nu vraagt u zich misschien af of we bij mensen met ILD dan maar zoveel mogelijk bacteriën moeten uitroeien. Volgens de onderzoekers zou die aanpak wel erg kort door de bocht zijn. Het microbioom is namelijk continu aan verandering onderhevig. Er is sprake van een wisselwerking tussen het microbioom en enerzijds het immuunsysteem van de gastheer en anderzijds verschillende omgevingsfactoren.

Mogelijk zijn er bepaalde bacteriën die, wanneer ze het lichaam binnendringen, de normale symbiose tussen microbioom en gastheer verstoren, en daardoor een immuunrespons kunnen opwekken die ILD uitlokt of een al aanwezige gevoeligheid voor ILD versterkt. Maar het zou ook kunnen dat opgetreden veranderingen in het immuunsysteem juist de oorzaak zijn van verstoring van het microbioom. Bestrijding van ziekteverwekkers met een antibioticum of vaccinatie wordt in de toekomst mogelijk een geschikte ondersteunende behandeling voor mensen met ILD. Als eenmaal bekend is welke rol ziekteverwekkers spelen, kan gerichte bestrijding ervan misschien hun invloed op de fibrose beperken. Duidelijkheid over de rol van het microbioom bij ILD kan van groot belang zijn voor de behandeling ervan, maar ook een nieuwe biomarker opleveren en ons inzicht geven in het ontstaan van ILD. 

Bestrijding van ziekteverwekkers met een antibioticum of vaccinatie wordt in de toekomst mogelijk een geschikte ondersteunende behandeling voor mensen met ILD
Referentie
Margaret L. Salisbury, MeiLan K. Han, Robert P. Dickson, and Philip L. Molyneaux (2017) Microbiome in interstitial lung disease: from pathogenesis to treatment target. http://dx.doi.org/10.1097/MCP.0000000000000399.

 

disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018