- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

View other editions

Wat kunnen we doen tegen kortademigheid bij IPF?

Het is één van de grootste problemen waarmee mensen met idiopathische pulmonale fibrose (IPF) te maken krijgen: kortademigheid. Mensen die moeite hebben met ademhalen, worden namelijk aanzienlijk beperkt in hun dagelijkse bezigheden en geven aan dat hun kwaliteit van leven verslechtert. Het zal u dus niet verbazen dat het aanpakken van kortademigheid een belangrijk streven is bij de zorg voor IPF-patiënten. Maar wat is op dit moment de stand van zaken met betrekking tot kortademigheid bij IPF? Dat is door enkele onderzoekers samengevat in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Respiratory Medicine.

chronic-breathlessness-belung-magazine

Wat gebeurt er precies in uw lichaam als u vanwege IPF buiten adem raakt? Bij IPF blijkt het lichaam niet op de gewenste manier te reageren op signalen die door zenuwen worden doorgegeven (de zogeheten 'neurologische signalen'). Uw zenuwen geven wel signalen af om uw longen ertoe aan te zetten harder te werken, maar uw longen kunnen vanwege uw IPF niet goed op deze signalen reageren. De zogeheten 'mechanische respons' (die bestaat uit verwijding van de longen, om meer lucht binnen te krijgen) is niet sterk genoeg. Als patiënt krijgt u door deze gebrekkige respons nog meer het gevoel dat u onvoldoende lucht binnenkrijgt. Dit gebeurt vooral als u zich inspant, met als gevolg dat u minder gaat doen en aan kwaliteit van leven inboet.

Door het gevormde littekenweefsel in uw longblaasjes, komt zuurstof minder gemakkelijk vanuit uw longen in uw bloedbaan

Maar ook in rust moeten uw longen extra hard werken. IPF maakt uw longen namelijk 'stugger'. Hierdoor kunnen uw longen zich minder gemakkelijk uitzetten, en wordt ingeademde lucht sneller uitgeblazen dan gewenst. Een derde probleem dat zich voordoet in de longen van iemand met IPF, is de 'verminderde gaswisseling'. Door het gevormde littekenweefsel in uw longblaasjes, komt zuurstof minder gemakkelijk vanuit uw longen in uw bloedbaan. Deze problemen samen zorgen ervoor dat IPF-patiënten sneller en oppervlakkiger gaan ademen.

De vraag is nu natuurlijk of we iets kunnen doen tegen kortademigheid bij IPF. De onderzoekers vermelden in hun artikel verschillende behandelingen. Deze behandelingen hebben jammer genoeg nog niet onomstotelijk bewezen dat ze kortademigheid bij IPF verminderen. Daarom pleiten de onderzoekers voor meer gericht onderzoek. Gericht onderzoek moet vaststellen hoe goed een interventie werkt bij de behandeling van IPF. Hopelijk krijgen we door zulk onderzoek een duidelijk beeld van wat we kunnen doen tegen dit ernstige symptoom. 

De onderzoekers pleiten voor meer gericht onderzoek
Bron:
Denis E. O’Donnell, J. Alberto Neder, Ingrid Harle & Onofre Moran-
Mendoza (2016): Chronic breathlessness in patients with idiopathic pulmonary
fibrosis: a major challenge for caregivers, Expert Review of Respiratory Medicine, DOI:
10.1080/17476348.2016.1251843
 
 

disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018