- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

View other editions

Zuurstoftherapie: een verademing voor IPF-patiënten die sporten

Iedereen weet dat lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid. Maar wat als u een medische aandoening hebt die sporten bijna onmogelijk maakt? Bevindingen van Australische onderzoekers bieden gelukkig hoop aan mensen met idiopathische pulmonale fibrose (IPF) die actief willen blijven. Zuurstoftherapie blijkt IPF-patiënten namelijk beter in staat te stellen om te sporten.

supplemental-oxygen-belung-magazine

Voor mensen met IPF kleven er zowel voor- als nadelen aan lichaamsbeweging. Aan de ene kant heeft lichaamsbeweging namelijk een gunstige uitwerking op hun symptomen en kwaliteit van leven, maar aan de andere kant kan lichaamsbeweging ook de vorming van reactieve zuurstofdeeltjes bevorderen. Deze deeltjes spelen een belangrijke rol bij een proces dat 'oxidatie' wordt genoemd. Bij het oxidatieproces staat een molecuul, atoom of ion elektronen af. Oxidatie kan schadelijk zijn voor het lichaam, en bij mensen met IPF is de hoeveelheid schadelijke reactieve zuurstofdeeltjes al groter. Hierdoor zijn verschillende wetenschappers bang dat oxidatieve stress als gevolg van lichamelijke inspanning, bij IPF-patiënten tot extra spierschade kan leiden.

Zuurstoftherapie voorkwam dat IPF-patiënten tijdens het sporten last kregen van zuurstofgebrek

Australische onderzoekers die hier meer over wilden weten, besloten een onderzoek te doen met elf IPF-patiënten. Deze patiënten kregen in rust en tijdens een fietstest zuurstof of perslucht toegediend. Patiënten die zuurstoftherapie ondergingen, bleken zich beter te kunnen inspannen. De onderzoekers toonden ook aan dat zuurstoftherapie voorkwam dat IPF-patiënten tijdens het sporten last kregen van zuurstofgebrek, en dat zuurstoftherapie leidde tot minder inspanningsgerelateerde kortademigheid.

De bevindingen waren dus positief: zuurstoftoediening zorgt ervoor dat patiënten beter in staat zijn om te sporten, wat heel goed is voor hun kwaliteit van leven. Maar hoe zit het dan met de toename van die gevaarlijke reactieve zuurstofdeeltjes waar sommige wetenschappers bang voor waren? Ook wat dat punt betreft, hebben de onderzoekers goed nieuws. Ze kwamen er namelijk achter dat zuurstoftoediening tijdens de inspanning de concentratie van de stof 'xanthine' in het bloed verlaagt. Xanthine is een enzym waaruit voor het lichaam schadelijke reactieve zuurstofdeeltjes worden gevormd. Doordat tijdens inspanning met zuurstoftoediening de xanthineconcentratie lager is, treedt er dus minder spierschade op. 

Het lijkt er dus op dat we met zuurstoftherapie twee vliegen in één klap kunnen slaan: de inspanningstolerantie van IPF-patiënten verbeteren én hun spieren gezonder houden.
Bron:
Dowman LM, et al. Respirology. 2017 Jul;22(5):957-964. doi: 10.1111/resp.13002.
 
 

disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018