- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

View other editions

Het maximum uit je leven halen: het inspirerende verhaal van IPF-patiënte Terril McBride

Wat zou u doen als u zou horen dat u een ziekte als idiopathische pulmonale fibrose (IPF) hebt? Velen van ons zouden dan verslagen bij de pakken blijven zitten, maar dat is niet wat Terril McBride deed. Zij besloot juist om het maximum uit haar leven te halen. Zo zwom ze tijdens de National Senior Games, een Amerikaans sportevenement voor 50-plussers, de longen uit haar lijf. “Ik zwem elke dag. Ik voel me gewoon beter als ik zwem.”

living-life-to-the-max-belung-magazine

Terril McBride deed mee aan de '50 yard' vrije slag (een afstand van ongeveer 45 meter) en werd daarbij zesde in de klasse voor vrouwen van 60 t/m 69 jaar. Een bijzondere prestatie voor iemand met haar medische verleden! Sterker nog, het is eigenlijk al een wonder dat deze 66-jarige vrouw überhaupt aan de start verscheen. Door haar IPF werken haar longen namelijk niet goed, en uiteindelijk zal ze aan de aandoening overlijden. “Mijn levensverwachting bij het krijgen van de diagnose was drie tot vijf jaar. Dat is inmiddels twee jaar geleden, dus ik doe het best goed”, zegt ze met een glimlach. IPF heeft heel wat leed veroorzaakt in haar familie. Haar vader en broer zijn eraan overleden, en de aandoening is ook vastgesteld bij een andere broer van haar.

Ze besloot om niet bij de pakken te blijven zitten, maar om juist het maximum uit haar leven te halen

Toch besloot ze om niet bij de pakken te blijven zitten, maar om juist het maximum uit haar leven te halen: “Ik zal ermee moeten leven, en leven is waar ik voor ga. Ik heb nog van alles te doen.” Ze besloot dat ze bij zwemmen het meeste baat zou hebben. Ze deed tot haar vijftiende al aan wedstrijdzwemmen en toen ze begin zestig was, pakte ze de draad weer op. Eerst zwom ze een keer per week, maar vanwege haar IPF ging ze het dagelijks doen: “Mijn longen proberen steeds kleiner te worden en meer littekenweefsel aan te maken, totdat ze me uiteindelijk zullen laten stikken. Op een gegeven moment krijg je niet meer genoeg lucht om in leven te blijven. Ik zag in dat ik met zwemmen mijn longen steeds zou oprekken, elke dag opnieuw. Tijdens het zwemmen moeten je longen namelijk flink uitzetten. En voor mij werkt dit inderdaad. Ik voel me echt beter als ik zwem.”

McBride heeft veel steun aan haar zorgzame man. Dat helpt haar zo positief in het leven te staan. Hij staat volledig achter haar: “Hij zei steeds dat het bij deze spelen niet gaat om winnen of het behalen van een medailleplaats. Volgens hem moet ik vooral blij zijn dit mee te maken, en er volop van genieten. Hij heeft natuurlijk wel gelijk, maar ik ben nu eenmaal competitief.”

Ik wil graag goed presteren, en probeer altijd het onderste uit de kan te halen

disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018