- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

Interviews

Gratis stappentellers voor mensen met pulmonale fibrose: “Met kleine aanpassingen kun je heel veel bereiken”

Tijdens de Internationale Longfibroseweek in september 2017 heeft de Belangenvereniging Longfibrosepatiënten Nederland gratis stappentellers uitgedeeld aan mensen met idiopathische pulmonale fibrose. Volgens Lida Naber, coördinator van de vereniging, kan een stappenteller mensen met pulmonale fibrose (PF) stimuleren om meer te bewegen. “Een dagelijks wandelingetje van twintig minuten kan al merkbare resultaten opleveren. Mensen die het gevoel hebben uitgeput te zijn, kunnen zich door te wandelen fitter voelen.”

pedometer-pulmonary-fibrosis-belungmagazine

De '2000 Steps a Day Challenge', ofwel de uitdaging van 2000 stappen per dag

Vond het een heel goed idee om mensen met PF te stimuleren om wat meer te bewegen

In het kader van de Longfibroseweek organiseerde de vereniging in samenwerking met enkele ziekenhuizen verschillende voorlichtingsbijeenkomsten voor mensen met PF. “We wilden de PF-patiënten graag een aardigheidje geven”, vertelt Lida. “Dat doen we elk jaar bij zulke bijeenkomsten, meestal een kleinigheid zoals een notitieboekje of een tas. Maar omdat we dit jaar voor de vijfde keer deze bijeenkomsten hielden en dus een lustrum te vieren hadden, wilden we iets speciaals doen.” Toen herinnerde Lida zich de '2000 Steps a Day Challenge', een initiatief van de Irish Lung Fibrosis Association (ILFA). “Tijdens een Europese bijeenkomst heb ik mensen van de Ierse longfibrosevereniging ontmoet, en toen kwam dat project ter sprake”, vertelt ze. “Met die uitdaging wilde de Ierse vereniging PF-patiënten motiveren om per dag 2000 stappen extra te lopen. Met dit initiatief won de ILFA de 'Irish Healthcare Award' voor het beste patiëntenverenigingsproject van het jaar. Ik vond het een heel goed idee om mensen met PF te stimuleren om wat meer te bewegen.”

Gratis stappenteller

Mensen die een stappenteller gebruiken, zijn gemotiveerder om te bewegen en voelen zich fitter

De Nederlandse patiëntenvereniging besloot tijdens de bijeenkomsten in de ziekenhuizen gratis stappentellers uit te delen, met schriftelijke uitleg over het gebruik ervan. “Eerder dit jaar heeft het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL 2017) een rapport uitgebracht waarin staat dat ongeveer de helft van de mensen met een zeldzame longaandoening graag meer zou willen bewegen”, verklaart Lida. “Ze hebben alleen een zetje in de rug nodig om ze van de bank af te helpen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat mensen die een stappenteller gebruiken, gemotiveerder zijn om te bewegen en zich fitter voelen. Er is dus duidelijk behoefte aan zo'n soort apparaatje, en wij konden in die behoefte voorzien.”

Volgens Lida is het gebruik van een stappenteller een goedkope maar effectieve manier om mensen bewuster te maken van hoeveel ze bewegen. “Mensen die constant het gevoel hebben uitgeput te zijn, kunnen zich door een wandelingetje van twintig minuten stukken fitter gaan voelen. Maar de extra lichaamsbeweging is niet het enige voordeel. Wandelen kan namelijk ook gezellig zijn. Nodig bijvoorbeeld eens één van je buren uit om mee te lopen. Dat kan meteen een goede manier zijn om mensen uit je directe omgeving bewuster te maken van uw aandoening: zij kunnen dan namelijk met eigen ogen zien hoe snel u buiten adem raakt.”

Praktisch

De vereniging is van plan iedereen te benaderen die tijdens één van de bijeenkomsten een stappenteller gekregen heeft. De vereniging is namelijk benieuwd naar de ervaringen met de stappenteller, en of de stappenteller patiënten blijvend heeft gemotiveerd om extra te bewegen. “Misschien kunnen we op die manier interessante gegevens verzamelen, en er een artikel over publiceren”, zegt Lida “We willen mensen graag laten zien dat je met kleine aanpassingen veel kunt bereiken, en dat daar geen dikke verslagen of adviescommissies voor nodig zijn. Dit is een heel praktische maatregel waar hopelijk veel PF-patiënten baat bij hebben.”

Dit is een heel praktische maatregel waar hopelijk veel PF-patiënten baat bij hebben

disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018