- Belung Magazine
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met dergelijk gebruik van cookies. OK, ik snap het Meer informatie

Interviews

Van limonade naar geneesmiddelen die mensenlevens veranderen: Boehringer Ingelheims opkomst binnen de longgeneeskunde

In 1885 zette Boehringer Ingelheim (BI) de eerste voorzichtige schreden op het gebied van de longgeneeskunde. In dat jaar besloot de Duitse scheikundige Albert Boehringer een wijnsteenzuurfabriek in Ingelheim am Rhein te kopen. Hij begon daar met de productie van wijnsteen en andere wijnsteenzuurzouten, die vooral in de voedingsmiddelenindustrie werden gebruikt. In de 20e eeuw ging het bedrijf echter steeds meer producten maken voor de farmaceutische industrie, die toen in opkomst was.

boehringeringelheim-belungmagazine

C.H. Boehringer Sohn, zoals het bedrijf toen heette, begon in eerste instantie met het leveren van grondstoffen aan apothekers. De eerste doorbraak van BI op het gebied van de longgeneeskunde deed zich voor in 1921. In dat jaar slaagde het bedrijf erin de alkaloïde 'lobeline' te zuiveren en er een geneesmiddel van te bereiden. Dit middel werd met veel succes gebruikt om de ademhaling te stimuleren, bijvoorbeeld bij mensen met astma. Kort nadat Alberts zoon de leiding over het bedrijf had overgenomen, werd er in 1941 nog een middel tegen luchtwegaandoeningen gelanceerd, waardoor er nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van astma ontstonden. In de decennia die volgden, bleef het bedrijf middelen tegen diverse luchtwegaandoeningen ontwikkelen, zowel op recept verkrijgbare geneesmiddelen als zelfzorggeneesmiddelen. In 2002 bracht BI bijvoorbeeld een geneesmiddel tegen chronische obstructieve luchtwegaandoeningen (COPD) op de markt dat de levens van veel patiënten compleet veranderd heeft. BI concentreerde zich op de behandeling van luchtwegaandoeningen en nam in 2003 een microtechnologiebedrijf over. Door deze overname kon BI een nieuwe manier ontwikkelen voor de afgifte van aerosols ter behandeling van mensen met luchtwegaandoeningen.

Inmiddels werken er wereldwijd ongeveer 50.000 mensen voor dit 'familiebedrijf'. Toch is de missie van BI door de jaren heen hetzelfde gebleven: baanbrekende geneesmiddelen en gezondheidsproducten ontwikkelen die voorzien in een onvervulde medische behoefte, om zo waarde te creëren door middel van innovatie (dit is samengevat in BI's motto 'Value through Innovation'). Wat betreft de longgeneeskunde is BI's missie in 2013 en 2015 overduidelijk geslaagd. In die jaren werden verschillende nieuwe geneesmiddelen van BI gelanceerd en werden er nieuwe indicaties goedgekeurd, waaronder voor zeldzame aandoeningen als idiopathische pulmonale fibrose (IPF).

Spannende ontwikkelingen op onderzoeksgebied

Dr. Bernd Disse heeft vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw binnen de BI-divisie Respiratory Medicine aan het hoofd gestaan van afdelingen op het gebied van onderzoek en klinische ontwikkeling. Hij is dus getuige geweest van alle innovaties in de afgelopen 30 jaar. “Na het afronden van mijn scheikunde- en geneeskundeopleiding werd ik in 1980 aangenomen bij BI”, vertelt Disse. “Ik wilde mijn passies voor schei- en geneeskunde combineren, en dat bleek perfect te kunnen binnen BI's afdeling voor onderzoek op het gebied van luchtwegmedicatie.”

Volgens Disse was BI in de jaren 80 in Duitsland de koploper binnen de longgeneeskunde. “Ik vond het geweldig om te merken dat BI zich vol toewijding voor de longgeneeskunde inzette”, zegt hij. “In Duitsland was BI op dat gebied uniek. Zulke toewijding was verder misschien alleen te vinden in enkele andere Europese landen of in de VS. BI houdt zich al heel lang bezig met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van luchtwegmedicatie. Een dergelijke langdurige inzet biedt onderzoekers de stabiele omgeving die nodig is om tot successen te komen.”

Welke richting denkt hij, als deskundige, dat het onderzoek binnen dit belangrijke vakgebied op zal gaan?

“Wat progressieve pulmonale fibrose betreft denk ik dat er in de klinische praktijk wat te weinig aandacht is besteed aan de longproblemen die zich voordoen bij sommige mensen met auto-immune bindweefselaandoeningen. Misschien is dit erin geslopen omdat de aantasting van de longen niet goed te behandelen is. Een goed voorbeeld hiervan is reumatoïde artritis. Ongeveer tien procent van patiënten met deze aandoening heeft ernstige progressieve pulmonale fibrose, en kan daar zelfs aan overlijden. We moeten onszelf dan afvragen of die vorm van fibrose zal reageren op al bestaande behandelingen voor mensen met IPF. Op dit moment wordt dit in verschillende grootschalige onderzoeken getest. Aan die onderzoeken doen ook patiënten mee die lijden aan een systemische aandoening die gepaard gaat met progressieve pulmonale fibrose.1 Ook in andere deelgebieden van de longgeneeskunde verwacht Disse verdere ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de behandeling van taaislijmziekte, COPD en astma.

De hedendaagse manier van onderzoek doen verschilt misschien niet eens zo veel van hoe Albert Boehringer ruim 130 jaar geleden te werk ging in zijn wijnsteenzuurfabriek. “Het heeft alles te maken met de houding die je hebt”, vat Disse samen. “Ik voelde me binnen BI altijd als een vis in het water. Er heerste een wetenschappelijke, open sfeer, en ethische en medische overwegingen gaven uiteindelijk altijd de doorslag. Ik hoop echt dat Boehringer Ingelheim medische innovaties kan blijven aanbieden aan alle mensen met longaandoeningen.” Als Albert Boehringer nog zou leven, had hij nu ongetwijfeld instemmend geknikt. 
 


disclaimer
BE/OFE-171214f 04/2018